Om Samojedhunden

Lite historik om Samojedhunden

Samojedhunden är en hundras som har fått sitt namn efter de samojediska folkgrupperna i norra Ryssland och Sibirien. Den är en nordlig slädhundsspets och polarhund. Samojedhunden användes till att att valla renar, jaga och dra kälkar över tundran. Hundarna levde väldigt nära sina ägare och skyddade dem från rovdjur och sov med familjen för att hålla värmen i det kalla klimatet. Hundarna togs med från Sibirien till Europa i slutet av 1800-talet, och den första rasstandarden skapades år 1909. Hundrasen tillhör grupp 5; Spetsar och urhundar. 

Egenskaper

Samojedhunden är en egensinnig, stundvis galet envis och en självständig hund, men samtidigt mycket social och kärvänlig. Den är mycket intelligent och gör gärna så som den själv önskar, så vill du ha en hund som gör allt som du ber den om, ja, då ska du nog välja en annan ras! Samojedhunden är alert och nyfiken, glad och vänlig. På grund av sitt karakteristika utseende, kallas den för den leende hunden. Rasen älskar att få arbeta! Så om du som kommande valpägare har en förkärlek för natur och friluftsliv, och/eller intresse av att umgås med din hund aktivt, tex drag av olika slag eller kanske viltspår, så ser vi det som ett plus. En samojedhund vill inte sitta ensam hela dagarna och inte få göra någonting. 

Som den arktiska ras den är, så gillar samojedhunden väder och vind av alla det slag. Kyla bekommer dem inte speciellt mycket. 

Samojedhunden fungerar bra med barn och andra djur, men givetvis ska man aldrig glömma att den just är en hund och ska så behandlas! Ge den all din kärlek och din respekt, och du kommer att få tusenfalt tillbaka!

Läs gärna mer om rasen här: https://sphk.se/wp-content/uploads/sites/4/meny_dokument/meny-samojed_ratt_for_mig.pdf